Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ (ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ) ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Η ΑΠΛΑ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ;

ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ (ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ)
ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Η ΑΠΛΑ ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ;

Η Καστοριά, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και δήμου, χαρακτηρίζεται και όχι άδικα ως η αρχόντισσα των Βαλκανίων. Η απαράμιλλη ομορφιά της περιτριγυρισμένη από τη λίμνη και βουνά, με τα αρχοντικά και τις πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες, την καθιστούν πόλο έλξης για εκατοντάδες τουρίστες.
Ποια προοπτική έχει λοιπόν ο δήμος Ορεστίδος (Άργους Ορεστικου); Μπορεί να συναγωνιστεί ή ανταγωνιστεί το δήμο Καστοριάς και κυρίως την ίδια την πόλη;
Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Αυτό που από τη μία πλευρά φαντάζει αρνητικό, μπορεί από μία άλλη οπτική γωνία να είναι θετικό. Ανάλογα τη θέση του παρατηρητή.
Το δίπολο στο οποίο μπορεί να στηριχτεί ο δήμος για να βγει από την αφάνεια είναι, πέρα από τον πρωτογενή τομέα, (γεωργία –κτηνοτροφία) ο τουρισμός και ο πολιτισμός.
Σύμφωνοι δεν έχουμε λίμνη. Ούτε πολυάριθμες βυζαντινές εκκλησίες. Ούτε την αίγλη της παλαιάς βυζαντινής πόλης… Η λίμνη όμως της Καστοριάς είναι βρώμικη, τα παλαιά αρχοντικά εγκαταλελειμμένα, ως πρωτεύουσα του νομού, αντιμετωπίζει –σε μικρότερο φυσικά βαθμό- τα προβλήματα μιας πόλης, πχ κυκλοφοριακό, ενώ το μέγεθος του δήμου δεν ευνοεί την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών των τοπικών κοινοτήτων με το κέντρο.
Από την άλλη πλευρά στο δήμο Ορεστίδος υπάρχει ένα ποτάμι, ο Αλιάκμονας, δυο τεχνητές λίμνες σε ένα εξαιρετικά όμορφο περιβάλλον, Βράχος και Γέρμας, ο ορεινός όγκος των Οντρίων, διάσπαρτες παλιές εκκλησίες και μοναστήρια, πχ Μοναστήρι Ζικόβιστας, μουσεία, μια αρχαία πόλη, τη Διοκλητιανούπολη που περιμένει να αποκαλυφθεί. χωριά ιστορικής σημασίας, ενώ και μέσα στην πόλη του Άργους υπάρχουν όμορφα παλαιά κτίρια και αρχοντικά, μάρτυρες μιας άλλης εποχής, γεμάτης ζωή και κίνηση, όπου άνθιζε το εμπόριο, η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Παράλληλα σε όλο το δήμο δραστηριοποιούνται πολλοί πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι., καθένας με τη δική του ιστορία, που επιτελεί σημαντικό καθήκον διατηρώντας πολιτιστικές παραδόσεις αναλλοίωτες στο χρόνο, είτε ντόπιες, είτε φερμένες από την άλλη μεριά του Αιγαίου, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο μα και από άλλα μέρη της χώρας., καθιστώντας μας κοινωνούς της ιστορικής μας μνήμης, Γιατί ως γνωστόν λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.
Έθιμα όπως το αργείτικο καρναβάλι, η πατερίτσα, τα τοπικά λαϊκά , συνήθως θρησκευτικού χαρακτήρα πανηγύρια, που γίνονται σε όλα τα χωριά, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, (πρέπει να) αποτελούν την αιχμή, στην τουριστική-πολιτιστική πολιτική που μπορεί να ασκήσει ο δήμος.
Όλα αυτά αν και είναι διάσπαρτα σε όλο το εύρος του δήμου, συνθέτουν το παζλ μιας πολύ όμορφης και ξεχωριστής εικόνας, που μπορεί να προσελκύσει ικανό αριθμό τουριστών. Το μόνο που απαιτείται είναι το κατάλληλο management και το σωστό `στήσιμο΄ ενός ετήσιου τουριστικού-πολιτιστικού οδοιπορικού. Και όχι μόνο μια φορά στις τόσες, στα πλαίσια των 100χρόνων από την απελευθέρωση.
Είναι αλήθεια ότι οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, των πρώην καποδιστριακών δήμων (Ίωνα Δραγούμη –Άργους Ορεστικου) αλλά και η νυν δημοτική αρχή του ενιαίου καλλικρατικου δήμου Ορεστίδος, λίγα βήματα έκαναν προς αυτή την κατεύθυνση. Παντελής απουσία σχεδίου δράσης και προγραμματισμού, ή ημιτελείς προσπάθειες, και αποσπασμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις που ουδέποτε εντάχθηκαν σε ένα ενιαίο, μακροπρόθεσμο πλάνο, κάποιες δε είχαν ως στόχο αποκλειστικά την ατομική ή ομαδική προβολή των διοργανωτών…
Χρειάζεται επομένως βούληση πρωτίστως και πρωτοβουλία από τη νυν δημοτική αρχή, αλλά και από τις επόμενες, με καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για μία δυναμική τουριστική-πολιτιστική καμπάνια.
Για να πετύχει όμως το εγχείρημα, χρειάζεται επιπλέον εκτός από τις προσπάθειες, πρωτοβουλίες και όποια στήριξη μπορεί να προσφέρει η εκάστοτε δημοτική αρχή, την ατομική συμβολή όλων των δημοτών. Χρειάζεται να κατανοήσουμε και να εμπεδώσουμε ότι καθένας από εμάς ότι μπορεί να παίξει σημαντικό και ενεργό ρόλο στην ποιοτική αναβάθμιση του δήμου, κάτι σαν προσωπικός διαφημιστής, γεγονός που θα έχει άμεσο αντίκρισμα και επιπτώσεις και σε εμάς τους ίδιους , με απλές ανέξοδες κινήσεις.
Ενδεικτικά το να φροντίζουμε να διατηρούμε το σπίτι μας, την αυλή μας και το δρόμο καθαρό. Το να φροντίζουμε να προβάλλουμε στις κουβέντες μας με ξένους τα πολιτιστικά δρώμενα και τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας, ιδιαίτερα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. πχ facebook, twitter κτλ… Το να στηρίζουμε τις προσπάθειες και το να συμβάλλουμε δημιουργικά όσο και όπως μπορούμε, συμμετέχοντας σε συλλόγους, εισφέροντας νέες ιδέες για δράσεις, έχοντας κατά νου ότι το ατομικό μας συμφέρον ταυτίζεται με το συμφέρον της μικρής μας κοινωνίας.
Επειδή ακριβώς οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι, επειδή η κοινωνική συνοχή έχει σπάσει, επειδή οικογένειες στενάζουν από την οικονομική πίεση, και επειδή εν ολίγοις καθένας κοιτάει να σώσει το τομάρι του και την οικογένειά του, είναι επιτακτική ανάγκη να αντιληφθούμε πλήρως το νόημα της φράσης « η ισχύς εν τη ενώσει.» Να αναπτύξουμε μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης. Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν εκφράζεται μόνο με την οικονομική βοήθεια, Μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Ανταλλακτικά παζάρια, ανταλλακτική οικονομία, δημοτικοί λαχανόκηποι, συσσίτια, κτλ..
Υπ’αυτό το πρίσμα και των ανωτέρω εκτεθέντων, ο δήμος Ορεστίδος (Άργους Ορεστικού) έχει τις δυνατότητες να βγει από την αφάνεια, μέσα από την κοινή προσπάθεια όλων μας, πέρα από τις όποιες διαχωριστικές γραμμές, (κόμματα, τοπικισμοί, εμπάθειες κτλ) Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει όχι μόνο η εκάστοτε δημοτική αρχή, αλλά και όλοι οι δημότες, είναι να μετατρέψουμε ένα φαινομενικό μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Εκεί έγκειται και το μυστικό της επιτυχίας. Η πρωτοτυπία, η δημιουργική φαντασία, η διορατικότητα, το ομαδικό πνεύμα και προπάντων η κοινή δημοτική συνείδηση ας (πρέπει να) είναι τα «όπλα» μας.

02-11-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου