Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

44 χρόνια από τη δολοφονία του Che Guevara (09/10/1967)

08/10/2011

Το πρόσωπό του έγινε αφίσα σε εκατομμύρια νεανικά (και μη) δωμάτια, έγινε πόστερ, έγινε φωτογραφία, τυπώθηκε σε δισεκατομμύρια μπλουζάκια, έγινε ενα κερδοφόρο εμπόρευμα. Ο σοσιαλιστής-ιδεαλιστής γιατρός από την Αργεντινή που συνέδεσε το όνομα του με τη μεγάλη κουβανική επανάσταση στη δικτατορία του Μπατίστα,  έγινε γρήγορα θρύλος και μετά τη δολοφο...νία του πέρασε στη σφαίρα του μύθου..  Το όνομα του έγινε τραγούδι στα χείλη των απανταχού εξεγερμένων και επαναστατημένων..
ΑΝ ζούσε σήμερα ο Τσε θα ήταν 83 ετών.. Πιθανότατα θα δυσανασχετούσε με το ανελεύθερο καθεστώς στην Κούβα του συναγωνιστή του Κάστρο, με τη φτώχεια, την πείνα, και την ομοφοβία, την εφηβική πορνεία για μια χούφτα δολάρια...  Με τον Τσάβες στη Βενεζουέλα, με την μετεξέλιξη της κομμουνιστικής Κίνας σε ανερχόμενη ιδιότυπη καπιταλιστική δύναμη. Θα έβλεπε την κατάρρευση του  Υπαρκτού Σοσιαλισμού στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, εν μία νυκτί.  Θα  έβλεπε την εξέλιξη του καπιταλισμού στις ανεπτυγμένες χώρες σε εναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό που οδηγεί τους μη προνομιούχους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Θα έπαιρνε σίγουρα μέρος και θα ηγούνταν του κινήματος των αγανακτισμένων. Ίσως έκανε πορεία έξω από τη Γουόλ Στρητ.   Θα στενοχωριόταν για την χρεοκοπία της πατρίδας του της Αργεντινής. Αλλά από την άλλη ίσως και να ένιωθε υπερηφάνια για το πώς αυτή η χώρα από το απόλυτο μηδέν αρχίζει να ξαναχτίζει τον κόσμο της.
Αλλά πάλι ίσως Όχι.
Σημασία έχει που ακόμα και σήμερα 44 χρόνια μετά τη δολοφονία του  ο Τσε συνεχίζει να εμπνέει. Μπορεί λιγότερο απ' ότι παλαιότερα. Παραμένει όμως επίκαιρος. Παραμένει συνώνυμο της επανάστασης, ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης.
Παραμένει EL CHE!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου